Sommarlägret Tur & Retur 2021

24 juli, 2021 av Fredrik

Den 21-24 juli var Tuve Scoutkår på sommarlägret Tur & Retur 2021, på vår egen scoutgård Västerlanda.

Så var det åter dags att åka på sommarläger, efter LÅNG väntan i dessa pandemi-tider. Vad vi har längtat efter att kunna åka på läger igen! Och vilket läger det blev, med varma soliga dagar och fantastiska scouter och ledare!

Utmanarna, våra äldsta scouter, tjuvstartade egentligen lägret några dagar innan och var på plats redan den 19/7, och byggde bland annat en lägerportal. Sedan fylldes det på med material och proviant fram till lägrets invigning den 21/7, då Spårarna och Äventyrarna ryckte in. Vi blev alla välkomnade av ”Majsan” och ”Flyg-Fia”, våra reseledare under Tur & Retur-lägret med rese-tema.

Majsan
Flyg-Fia

Efter att Spårarna slagit upp tält, och Äventyrarna börjat bygga vindskydd i skogen, så var det snart tid för lunch. Därefter fortsatte dagen med ett spår, då vi reste genom tiden, och lärde oss saker om tidigare pandemier genom att lösa olika kluriga uppgifter. Vid kontrollerna kunde man också finna olika mystiska ingredienser, som sedan gick att blanda ihop till vaccin! Något som naturligtvis ”scouthälsomyndigheten” var mycket intresserade av, och gärna inhandlade för hårdvaluta – som sedan kunde användas av scouterna i läger-kiosken (!). Allt detta följdes av ett svalkande dopp i tjärnen (som kanske egentligen är en sjö). Att bada var välkommet efter vandringen tyckte alla, då denna dag liksom de andra på lägret präglades av sol och ordentligt med värme…

Äventyrarbostad

Efter detta var det dags för en smarrig kycklinggryta, med äppelkaka till efterrätt, som mättade en mängd hungriga scout-magar. På kvällen var det traditionellt lägerbål i ”Ellas Park”, och efter en lång dag var det så dags att krypa in i sovsäckarna. För de flesta Spårarna (alla?) var det första övernattnings-lägret någonsin, och det var spännande att krypa in i tälten för att sova. Godnattsaga blev det också!

Grodyngel i tjärnen!

Så blev det torsdag, och vi fick tyvärr säga adjö till Spårarna igen, då vi inte ville vara onödigt många på Västerlanda samtidigt i dessa pandemi-tider. Efter att ha packat sina saker hann Spårarna med ytterligare ett dopp i tjärnen, innan det var dags att få sitt lägermärke vid avslutnings-ceremonin och återvända hem.

En timme senare var det istället inryckning för 20-talet Upptäckare, som också längtat efter att komma iväg på sommarläger – och även för Upptäckarna var det första gången för några. Då Spårarna varit snälla och städat tälten men låtit dem stå kvar, så kunde Upptäckarna istället ge sig ut på spår direkt. En av patrullerna hade lite problem att följa spåret i början, men efter att ha insett sitt misstag kom de på rätt väg. Äventyrarna hjälpte till med att hålla i kontrollerna, som återigen handlade om tidigare pandemier. Även Upptäckarna lyckades slutligen blanda till sitt vaccin, och utbyta detta mot läger-pengar…

Fiskpinnar fick vi till middag, och där fanns även chokladpudding till efterrätt! Framåt kvällen fanns det tid att bada i värmen, och sedan var det scout-disko – naturligtvis utomhus – med riktig disko-kula uppspänd under ett av våra vita stjärntält…

På fredagen var det så dags för lägrets längsta resa. Våra reseledare ”Majsan” och ”Flyg-Fia” tog med oss på en resa runt hela jorden. Det blev spännande med pirater på Atlanten, upp-och-ner påvända tvärtom-världen i Australien, gåtor i Frankrike, pyssel i Japan, och besök i många andra länder – där det naturligtvis fanns olika uppgifter att lösa. De äldre hjälpte de yngre att ta sig igenom detta äventyr i solen och värmen, och patrullernas pass fylldes snart med allehanda stämplar. Under resans gång lyckades patrullerna samla ihop poäng, som sedan kunde växlas in hos valutaväxlings-kontoret till den eftertraktade läger-valutan. Som tur var avslutades spåret framåt eftermiddagen uppe vid tjärnen, och det kan knappt beskrivas hur skönt det var med ett dopp i sjön efter dagens långa äventyr…

Efter detta var det skönt att framåt kvällen komma tillbaka till lägergården (vilken tur att jorden är rund!), där det väntades tacos till middag, påföljt av favorit-efterrätten marängsviss. Detta var sista kvällen på lägret, och därför var det naturligtvis återigen lägerbål, vilket denna kväll bjöd på många minnesvärda framträdanden :-).

Lägerbål

Sedan kom lördagen, och det var tyvärr dags att bryta lägret och förbereda för utryckning. Dagen bjöd återigen på sol och värme, och det var mycket att göra med att packa ihop tält, vindskydd och andra saker. Men med tappert kämpande scouter fick vi ordning på allt, och efter en hamburgare till lunch blev det så dags för lägrets avslutnings-ceremoni. Vi fick våra lägermärken av ”Majsan” och ”Flyg-Fia”, och så skingrades vi åter – men bara fram till verksamheten börjar igen till hösten!

Efter det långa uppehållet under pandemin, var detta ett mycket efterlängtat och lyckat sommar-läger. Tack till LÄKO och alla ni som var med, ledare som scouter, för att ni var med och gjorde detta möjligt!