Bli scout

Vad är scouterna – och vad gör man?

Scouterna gör unga redo för livet genom äventyr och utmaningar som får oss att växa som individer. Vi använder scoutmetoden och har funnits i Sverige i över 100 år. Titta gärna på videon ovanför.

Alla scouter försöker att lära sig saker i grupp, samtidigt som man har kul tillsammans. Främst lär vi oss saker som är bra att kunna för att vara ute i skog och mark. Men vi lär oss också sånt som är bra att kunna om man skall fungera bra tillsammans med andra människor. Och så gör vi sånt som är kul – bara för att… det är kul.

Scouterna finns för ungdomar i hela världen. Vi är nästan 38 miljoner stycken. I Sverige är vi över 75 000 scouter. Tuve Scoutkår har funnits sedan 1961. I kåren har vi verksamhet för barn och ungdomar mellan 8-18 år. Man börjar som Scout hösten det år man fyller 8 år. Intresseanmälan bör göras i god tid innan barnet är 8 år då vi normalt har kö, speciellt i de lägre åldrarna.

Låter det bra?

Till intresseanmälan nu!

Vill du veta mer?

Läs mer om Scouterna på Scouternas rikssajt

Läs mer om de olika åldersgrupperna i Tuve Scoutkår

Var ligger Tuve Scoutkårs scoutlokal?

Adressen till Tuves scoutlokal är Glöstorpsvägen 50. Det är den s.k. Gula Villan, som ligger vid Arvesgärde på hörnet mot Norumshöjd. Det är ett gammalt boningshus som tillhört en bondgård och är byggt 1855 (Ett av Tuves äldsta hus!). Du kommer att se timmerstockarna som väggarna är byggda av i Stormen, som vår stora samlingssal kallas. Vi har nära till skog & mark. I Gula villan kan vi ha två scoutmöten samtidigt – ett större där nere och ett mindre på övervåningen.

Vad är Västerlanda för något?

Västerlanda är det vardagliga namnet på vår scoutgård som ligger i Västerlanda, 5 mil norr om Tuve, nära Lilla Edet. Gården ägs och drivs av kåren. Det gör att vi kan hålla mycket låga priser på våra övernattningar – s.k. hujker (hajker i stuga – Hus Hajk).Det är en ganska stor och fin gård med flera byggnader. Totalt kan vi sova 50-60 personer inomhus. Sen finns det stora ängar för tält. I det gamla boningshuset, Stora huset, finns det en mysig vind med öppen spis och sovmöjligheter. Undervåningen har ett kök och tre små rum som inte hyrs ut. Dit är kårens medlemmar alltid välkomna. Det nyaste och modernaste huset kallas Maxi. Det har ett stort kök, samlingssal, sovsal, WC och dusch. Vi äger också lite skog runt husen och det finns en liten badsjö på några hundra meters avstånd – (uppförsbacke dit, nedförsbacke tillbaka).

Vad kostar det att vara med i Tuve Scoutkår?

Läs om vår medlemsavgift

Vad behöver man för prylar?

Förutom scoutskjortan behöver man ju saker för att fungera ute i skog och mark. I alla fall gäller att det är bäst att låna och prova lite olika varianter innan man köper – särskilt det som är lite dyrare. Fråga gärna ledarna om råd.

Saker som är viktiga:

  • Regnställ – detta är nummer ett! Det skall vara tätt för att fungera utomhus hela dagar/dygnet runt. Galonställ är alldeles utmärkt. När man blir äldre och skall vandra eller hajka kan det vara intressant med något lättviktsställ.
  • Stövlar eller vattentäta kängor – lika viktigt som regnstället. Om man inte håller sig torr blir ingenting kul.
  • Sovsäck – mycket personligt, men som spårare/upptäckare är det bra med en som klarar lite höst- och vårväder, d.v.s. ner till 0 C. Som äventyrarscout behöver du en som klarar temperaturer ner till minus 5-10 C. Tips: använd ett påslakan i sovsäcken, så slipper du tvätta hela säcken. Säckarna brukar bli mindre varma efter tvätt.
  • Liggunderlag – behövs på läger och hajker. Cellplast med täta celler är utmärkta och tåliga, uppblåsbara är dyrare och känsliga och varierar mer i kvalitet efter pris.
  • Ryggsäck – som spårare klarar du dig med en vanlig bag och en dagsäck, som äventyrarscout med en säck på ca 60 liter. Skall man gå längre sträckor är det viktigt att ryggsäcken och avbärarbälte passar längd och kroppsform. Ingenting ska packas på utsidan, sovsäcken allra minst! Om du är osäker, prata med din ledare.

Finns det krav på mina föräldrar?

Alla arbetsuppgifter i vår scoutkår är helt ideella. Dina ledare har fullt upp med att planera och genomföra dina scoutaktiviteter. Om ledarna slipper arbeta med en massa annat blir det roligare för dig i scouterna! Därför behöver vi hjälp av dina föräldrar!

Det handlar inte om några stora arbetsinsatser från dina föräldrars sida. Men varje hushåll måste räkna med att bidra med 1-2 ”dagsverken” per år, främst för att hålla scoutgården Västerlanda i hyggligt skick, eller på annat sätt arbeta för ekonomin för scoutgården. Utöver det tillkommer lite hjälp med transporter och t.ex. packning och uppackning av lägermaterial mm. För den förälder som vill hjälpa till mer finns uppgifter som att vara med att hålla scoutlokalen i Tuve i gott skick(gräsklippning, städning, trädgårdsskötsel), delta som funktionär eller prova som ledarresurs/assistent.

Det finns alla möjligheter att låta scouting vara ett sätt att umgås inom familjen. Hela familjen kan utnyttja scoutgården. Mamma och pappa kan vara med på ett läger som hjälpledare. Och de yngre syskonen kan följa med. Det ska vara roligt för hela familjen i scouterna! Faktum är att scoutkåren bildades av ett gäng föräldrar som letade upp ledare för verksamheten.

Låter det bra?

Till intresseanmälan nu!